DOSIS is an architecture practice that is pioneer in design innovation and research. DOSIS was founded in Madrid in 2006 after several years of collaboration between its partners. It focuses on the design development of architectural projects with a high degree of technological innovation. The search for greater sustainability and global energy saving strategies developed and implemented in their projects has enabled DOSIS to receive multiple national and international awards among them the Holcim Europe Encouragement Prize 2005 for sustainable architecture, an internationally recognized award.

DOSIS es un estudio de arquitectura pionero en innovación e investigación. Fue fundado en Madrid en el año 2006 tras varios años de colaboración entre sus socios. Centra su actividad en la redacción de proyectos de arquitectura con alto contenido en innovación tecnológica. La búsqueda del mayor grado de sostenibilidad en sus proyectos y las estrategias de ahorro energético global desarrolladas e implantadas en ellos ha permitido que DOSIS obtenga diversos premios a nivel nacional e internacional entre los que cabe destacar el Holcim Europe Encouragement Prize 2005 de arquitectura sostenible, reconocido galardón a nivel europeo.

 

LATEST PROJECTS AND NEWS:

FLOAT:

FLOAT was a creative experience that in London happened at the AA Summer School 2015. Under the direction of Isabel Collado & Ignacio Peydro FLOAT explored the creative and material possibilities of pneumatic structures.

Following the inflatable tradition initiated by groups and individuals such as Eventstructure Research Group, Graham Stevens, Arthur Quarnby or Archigram we are interested in the space generation capacity that enclosed gas has as an alternative tectonic for architectural creation. The work of Unit 4 – FLOAT - during the three weeks of AA Summer School 2015 converged upon the possibilities contained in Lighter Than Air structures and artifacts to enable alternative ways of social interaction and urban activation.
While urbanity is typically defined by hard and heavy matter placed in space, the activation of that space depends just on the contingency it contains; on the events that happen inside. Our aim was to activate ultra light material by enclosing a lighter than air gas within its boundaries. This gas can take the form of helium or heated air, which has a lower density than the atmospheric air surrounding the membrane. This physical principle will make the structure float in the air, providing a new space between the ground and itself for social interaction.
The simplicity of production and the economy of materials allowed the proliferation of prototypes and structures that made the students achieve a high dexterity in this type of tectonic production. While our original intention was to create one single structure that could house the final party of the AA Summer School by July 24, some unplanned performances arose throughout the first two weeks of July while playing with pneumatics that subdivided the research in two complementary research topics that produced parallel artifacts. ‘The Jellyfish’ was an ultralight structure made out of clear plastic membrane that floated over the AA terrace to allow social interaction under it during the day of the final presentations. On the other hand, ‘The hard inflatable’ explored the capacity of generating pneumatic structures with a hard surface that will ultimately provide new unexplored tectonic properties to pneumatic structures.
The result of both explorations deepened into the ongoing research that the tutors undergo on pressurized structures and advanced the state of the art in pneumatic structures opening new research paths that may eventually generate further tectonic products of inhabitation and urban interaction.

 

 

CASA V FRONT COVER OF HÄUSER MAGAZINE

 

 

10th ANNIVERSARY OF HIGHRISE BUILDING EVACUATION SYSTEM PATENT

 

 

ONE HOTEL IN CORDOBA

HOTEL IN CORDOBA, SPAIN

 

LE JARDIN ÉCOLE

PRIMARY SCHOOL IN SORENS, SWITZERLAND

 

 

URSY School

URSY

PRIMARY SCHOOL IN URSY, SWITZERLAND

 

Slowroom

SLOWROOM

BICYCLE SHOP IN MADRID

 

El_Drac

THE DRAGON

SWIMMING POOL AND SPORTS CENTER IN BARCELONA

 

 

transformadors_dosis

TRANSFORMADORS

SOCIAL CENTER IN BARCELONA

 

Cloud

LA NUBE / EVENT CLOUD

EVENT CLOUD is a versatile covering system that allows events to happen independently to weather conditions. It consists of a lighter than air pneumatic structure, filled either with helium or hot air, that covers spaces by floating over them. Weightlessness permits EVENT CLOUD to theoretically cover an infinite surface, overcoming traditional large span structures proper weight limitation. It also simplifies structural manufacturing, thus reducing construction energy consumption and waste. EVENT CLOUD overcomes gravity by enclosing within the boundaries of its limits a gas that weights less than air to make the whole structure react to the medium it is placed in: air. This type of thinking implies the understanding that architecture creates objects that are inserted into a dynamical system within the fluid of atmosphere rather than isolated objects that only respond to compositional relations within themselves.

 

Casa V

CASA V

Single family house refubrishment and expansion in Oleiros, La Coruña, Spain.

Casa V consists on the refubrishment, adaptation and expansion of an existing house, designed and built in the early 1960’s. The family that inhabits the house has been spending the holidays in it for almost fifty years. In that time, even though the number of family members has increased, the house had remained the same, being unable to fulfill current and future needs. The intention of the project is to make a place where three generations of one same family can enjoy their holiday simultaneously. For that purpose, a new house is made for the two younger generations, which consists on a side wing that articulates itself with the old building on the northeast. The rooftop of this new house serves as a private garden for the pre-existing house as a landscape response to the existing topography. The original house accommodates now the spaces for family and social interaction, as well as the rooms of the first generation. Each family member has its own independence while remaining a part of a single set. A multilayered wall defined by a single construction detail, which serves both as structure and as thermal and environmental overcoat, meanders in order to embrace the multiplicity of events that occur in the house. Spaces are defined by the unfolding of matter in space-time, which topologically adapts itself to what happens inside. The new house is formalized by the continuous flow of a completely neutral wrap – no edges, no color, no texture - and, within this wrapping, life, action, is the protagonist.

Rehabilitación y Ampliación de Vivienda Unifamiliar en Oleiros, La Coruña.

La Casa V consiste en la rehabilitación, adaptación y ampliación de una vivienda de vacaciones existente, realizada a principio de los años 1960. La familia que habita la casa lleva casi cincuenta años pasando las vacaciones en ella y, en ese tiempo, el número de miembros de la familia ha ido creciendo, pero la casa había permanecido igual sin poder cumplir con las necesidades actuales y futuras. La intención del proyecto es la de realizar un lugar en donde puedan disfrutar de sus vacaciones tres generaciones de la misma familia simultáneamente. Para ello, se realiza una nueva vivienda para las dos generaciones más jóvenes, que consiste en un ala lateral articulada con la antigua edificación en su arista noreste y cuya cubierta, como respuesta a la topografía existente, sirve de jardín privado a la vivienda actual. Por su lado, la vivienda original aloja ahora sólo los usos de interacción familiar y social, así como las habitaciones de la primera generación. Cada miembro de la familia tiene su independencia pero formando parte de un conjunto único. Un muro multicapa definido por un único detalle constructivo, que sirve tanto de estructura como de abrigo térmico y medioambiental, serpentea para abrazar los distintos acontecimientos que suceden en la casa. Los espacios se definen al disponerse la materia en el espacio tiempo, y ésta se adapta topológicamente a lo que sucede en su interior. La nueva vivienda se formaliza por el discurrir continuo de en un envoltorio neutro – sin aristas, sin color, sin textura - en donde la vida, la acción, es la protagonista.

 

Casa RM

CASA RM

UNDER CONSTRUCTION

 

Modular_Patio

MODULAR PATIO HOUSE STUDY

DESIGN RESEARCH FOR A MODULAR HOUSE IN THE COUNTRYSIDE

 

 

 

home . projects . profile . contact

 

© 2015

DOSIS

 

Ignacio Peydro + Isabel Collado

architects

 

 

 

 

 

 

 

featured projects:

HIGHRISE EVACUATION SYSTEM

HOTEL IN CORDOBA

LE JARDIN ÉCOLE

URSY SCHOOL

SLOWROOM

THE DRAGON

TRANSFORMADORS

LA NUBE

CASA V

 

home . projects . profile . contact

 

© 2015

DOSIS

 

Ignacio Peydro + Isabel Collado

architects